BLOG

 

Trójkąt roboczy w kuchni - co to takiego?

12/7/2021    0 Komentarze

meble kuchenne

Kiedy projektujemy swoją kuchnię, chcemy, aby była ona nie tylko ładna i stylowa, ale także praktyczna. W końcu w kuchni spędzamy sporo czasu i bardzo często jest to czas poświęcany na przygotowywanie posiłków czy sprzątanie po nich. W związku z tym, po jakimś czasie wygląd naszej kuchni zaczyna przegrywać z jej praktycznym urządzeniem, które to przyczynia się do wygody podczas prac kuchennych. Jednym z ułatwień, które warto brać pod uwagę, jest stworzenie w swojej kuchni, tak zwanego trójkąta roboczego. Czym on jest i jak go dobrze zaprojektować? Tego dowiesz się z naszego artykułu!

Czym jest trójkąt roboczy w kuchni?

Jak już zaznaczyliśmy, ergonomia i komfort pracy w kuchni to bardzo ważne elementy składowe praktycznego rozplanowania całej zabudowy kuchennej. Trzeba przyznać, że pomieszczenie kuchenne jest pod tym względem dość wymagające. Bez względu na okoliczności, w kuchni spędzamy czas każdego dnia, chcemy więc aby wszystkie czynności, które tam wykonujemy, przebiegały sprawnie. Duży wpływ na to ma więc odpowiednie dopracowanie każdego elementu kuchni, w taki sposób, aby była ona jak najbardziej funkcjonalna. W tym pomaga nam właśnie trójkąt roboczy. Tak naprawdę określa on sposób rozmieszczenia trzech głównych elementów wyposażenia praktycznie każdej kuchni, czyli lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki albo płyty kuchennej i piekarnika. Elementy te powinny znajdować się na wierzchołkach symbolicznego kształtu trójkąta, który ułatwi nam wykonywanie większości prac kuchennych.

Dlaczego stosuje się trójkąt roboczy w kuchni?

Tak naprawdę trójkąt roboczy opiera się na zasadzie mówiącej, że wszystkie potrzebne podczas gotowania, pieczenia czy sprzątania elementy, produkty i sprzęty powinny być umiejscowione niedaleko siebie i w odpowiedniej kolejności. Sprawdzono, że dzięki temu poprawia się komfort pracy w kuchni a przy tym wykonywanie wielu czynności, staje się po prostu zdecydowanie bardziej intuicyjne.
Według wyliczeń odległości między wspomnianymi sprzętami powinny wynosić:

  • między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
  • między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (ew. 90 cm w małych kuchniach),
  • między lodówką a kuchenką: 120- 270 cm.

Takie rozstawienie utworzy właśnie trójkąt roboczy i ułatwi nam funkcjonowanie w kuchni.

ikona tweetnij

 

 

Odpowiedz

Nieprawidłowe dane
Nieprawidłowe dane
Nieprawidłowe dane
Nieprawidłowe dane
Nieprawidłowe dane
Nieprawidłowe dane